Det här kan vara ditt nya kontor
Återanvändning av moduler, bodar och containers om och om igen är bra för miljön – och bra för ekonomin.
En testanläggning för covid-19 som brukade vara en förskola. En tidigare skola som nu är kontrollstation vid gränsen mellan Norge och Sverige. Ett tidigare Equinor-kontor som fått nytt liv som bostäder för personer med missbruksproblem.
Återanvändning och cirkulär ekonomi är inte bara fenomen för privatkonsumenter som ingår i en bilpool och säljer begagnade soffor. Det är också heta ämnen i modulbyggnadsbranschen. Modulbyggnader, bodar och containers kan alla hyras i stället för att köpas – och användas om och om igen.
Uthyrningsbranschen har haft en betydande tillväxt de senaste åren och allt fler upptäcker fördelarna med att hyra i stället för att äga. Viktiga anledningar bakom tillväxten i modulbyggnadsbranschen är nya certifieringsprogram, bättre och mer flexibla produkter samt större fokus på konceptet med återanvändning.
Simon Ruud, MD på Algeco Norway säger: «Kunden behöver inte investera i dyra produkter om behovet är tillfälligt eller om de behöver skalbara lösningar. I stället kan kunden fokusera på det de bygger så kan vi tillhandahålla tillfälliga lokaler och lunchutrymmen under byggtiden.»
Algeco levererar modulbyggnader, containers och kylcontainers till både offentlig och privat sektor, som utbildning, vårdanläggningar, vägarbete, infrastruktur och energi.
Produkterna håller i mellan tjugo och tjugofem år, och kan hyras från två till tre månader i taget upp till många år i sträck. Oavsett vilket kan enheterna användas flera gånger innan de är slut. Det är bra för miljön.
Idag har Malthus Uniteam, Wexus Group, Temporary Space Nordics och Algeco gått samman under ett varumärke: Algeco. Algeco ägs av Modulaire Group och har en lång historia. Faktum är att de uppfann konceptet med modulbyggnader 1955. När de fyra företagen nu går samman kommer många år av erfarenhet och kompetens från moderskeppet och de fyra nordiska länderna nu att samlas under ett paraply.
Med enad kraft kommer de hållbarhetsåtgärder som vidtas att få mycket större effekt.
Karl Erik Valentin Hansen, projektchef på Algeco Nordic, säger:
«Vi har möjlighet att bli den största aktören som gör de här förändringarna. Vi har stöd av ett stort företag med erfarenhet och lösningar över hela Europa som vi kan dra nytta av. Vi kan dela erfarenhet och kompetens i hela Europa.»
«Vi kan bli en drivkraft för goda lösningar när det gäller hållbarhet och effektivitet, reducera transporter och hitta lösningar för tekniska krav och produktutveckling», säger Simon Ruud.
Det är en viktig faktor för både kunden och samhället när vi uppför en modulbyggnad på två–tre veckor, oavsett om det är en skola, förskola, boende eller kontor, i stället för att det ska vara en byggarbetsplats i två eller tre år.
«Jag tror att möjligheterna är enorma. De moduler vi levererar idag har samma kvalitet som permanenta byggnader. Fokus på återvinning och återanvändning av material kommer att fortsätta. Vi måste få med oss myndigheter och kunder så att de ser hur viktigt det är», säger Karl Erik Valentin Hansen.
Modulbyggnadsbranschen och Algeco arbetar på ett projekt för att byta plastskyddet på nya moduler mot ett återanvändbart modulskydd.
«Det kommer att ge en betydande reducering i användningen av plast och dessutom är den här lösningen mer effektivitet på byggarbetsplatsen. Det är ett steg som vi kommer att ta under 2021», säger Hansen.
Nina Flood, MD på Algeco Sverige säger: ”Vi lever i ett snabbt föränderligt samhälle där omställningsförmågan ofta ställs på prov. Genom snabba etableringsprocesser och återanvändning av våra lokaler kan vi optimera våra kunders gemensamma resursutnyttjande och samtidigt låta dem fokusera på sin verksamhet medan vi löser allt runt lokalerna. Med vår plattform kommer vi kunna driva hållbarhetsutvecklingen framåt, reducera transporternas påverkan på miljön och hela tiden hitta smartare lösningar.”